Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως. Αποτελούν βασικό κομμάτι μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με οφέλη για τον οργανισμό.
Μερικές από τις ευεργετικές τους ιδιότητες είναι:
Εμποδίζουν τα καρδιακά επεισόδια
Όπως διαπιστώθηκε από έρευνα του American Journal of Clinical Nutrition, όσοι κατανάλωναν τροφές ολικής αλέσεως καθημερινά, τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα, μείωσαν τα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελεί δείκτη φλεγμονής, κατά 38% σε σχέση με τους υπόλοιπους. «Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται από τον οργανισμό για άμυνα απέναντι σε ασθένειες και τραυματισμούς. Τα υψηλά επίπεδά της, όμως, μπορεί να σκληρύνουν τις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος» τονίζει η Πένι Κρις - Έθερτον, Ph.D., καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας.
Σε βοηθούν να διατηρήσεις το βάρος σου
Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης βάρος έχασαν όσοι κατανάλωναν τρόφιμα ολικής αλέσεως, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό λίπους από τον κορμό του σώματος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι, ακολουθώντας διατροφή πλούσια στα εν λόγω προϊόντα, θα μπορέσεις πιο εύκολα να διατηρήσεις το βάρος σου σε φυσιολογικό επίπεδο, λόγω του ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και σε σύνθετους υδατάνθρακες, κρατώντας σε χορτασμένη για περισσότερη ώρα και αποτρέποντάς σε από το να τρέχεις συνεχώς στο ψυγείο για να τσιμπολογήσεις.
Καταπολεμούν το μεταβολικό σύνδρομο
Εάν έχεις βάλει για τα καλά τα τρόφιμα ολικής αλέσεως στη διατροφής σου, τότε θα ενταχθείς στο 38% των ανθρώπων που έχει μικρότερη πιθανότητα να υποφέρει από μεταβολικό σύνδρομο, αφού οι τροφές αυτές επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα διατηρώντας τα σε υγιή επίπεδα.
Βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος
Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε διαλυτές και μη διαλυτές. Το κριθάρι και η βρόμη περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ το σιτάρι και η σίκαλη μη διαλυτές. Και οι δύο κατηγορίες βοηθούν σημαντικά στην κινητικότητα του εντέρου κι αν φροντίσεις να τις εντάξεις και τις δύο στη διατροφή σου, θα έχεις έχεις ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα.
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Το φυλλικό οξύ και τα φυτοοιστρογόνα δρουν συνεργατικά με τις φυτικές ίνες σημειώνοντας αντικαρκινική δράση. Τελευταίες έρευνες στην Αγγλία έδειξαν ότι η ουσία Inositol Pentakispospate (IPP), που υπάρχει στα δημητριακά ολικής αλέσεως, καταστέλλει ένα ένζυμο που προωθεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και παράλληλα δυναμώνει τη δράση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου των ωοθηκών και των πνευμόνων.
Επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως για την διατροφή σας
Πρωινό
Σνακ
Γεύμα
Σε βοηθούν να διατηρήσεις το βάρος σου
Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης βάρος έχασαν όσοι κατανάλωναν τρόφιμα ολικής αλέσεως, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό λίπους από τον κορμό του σώματος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι, ακολουθώντας διατροφή πλούσια στα εν λόγω προϊόντα, θα μπορέσεις πιο εύκολα να διατηρήσεις το βάρος σου σε φυσιολογικό επίπεδο, λόγω του ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και σε σύνθετους υδατάνθρακες, κρατώντας σε χορτασμένη για περισσότερη ώρα και αποτρέποντάς σε από το να τρέχεις συνεχώς στο ψυγείο για να τσιμπολογήσεις.
Καταπολεμούν το μεταβολικό σύνδρομο
Εάν έχεις βάλει για τα καλά τα τρόφιμα ολικής αλέσεως στη διατροφής σου, τότε θα ενταχθείς στο 38% των ανθρώπων που έχει μικρότερη πιθανότητα να υποφέρει από μεταβολικό σύνδρομο, αφού οι τροφές αυτές επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα διατηρώντας τα σε υγιή επίπεδα.
Βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος
Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε διαλυτές και μη διαλυτές. Το κριθάρι και η βρόμη περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ το σιτάρι και η σίκαλη μη διαλυτές. Και οι δύο κατηγορίες βοηθούν σημαντικά στην κινητικότητα του εντέρου κι αν φροντίσεις να τις εντάξεις και τις δύο στη διατροφή σου, θα έχεις έχεις ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα.
Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Το φυλλικό οξύ και τα φυτοοιστρογόνα δρουν συνεργατικά με τις φυτικές ίνες σημειώνοντας αντικαρκινική δράση. Τελευταίες έρευνες στην Αγγλία έδειξαν ότι η ουσία Inositol Pentakispospate (IPP), που υπάρχει στα δημητριακά ολικής αλέσεως, καταστέλλει ένα ένζυμο που προωθεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και παράλληλα δυναμώνει τη δράση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου των ωοθηκών και των πνευμόνων.
Επιλέξτε προϊόντα ολικής αλέσεως για την διατροφή σας
Πρωινό
- 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού και 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με λίγο ταχίνι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά) με 3 κουταλιές νιφάδες βρώμης και 1 κουταλιά μέλι
Σνακ
- 2 μπισκότα ολικής άλεσης (αν θέλουμε κάτι πιο γλυκό, μπορούμε να επιλέξουμε εκείνα που έχουν επικάλυψη σοκολάτας)
- 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με κομματάκια αποξηραμένων φρούτων
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά) με 2 κουταλιές νιφάδες βρώμης, 1 κουταλάκι μέλι και λίγη κανέλα
Γεύμα
- Μπαγκέτα με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, τυρί κρέμα light και λαχανικά
- Πένες ολικής άλεσης με σάλτσα τόνου και σαλάτα ρόκα-σπανάκι
- Ντάκο κριθαρένιο ολικής άλεσης με λευκό τυρί μειωμένων λιπαρών, ντομάτα και κάππαρη
- Φιλέτο σολομού ή κοτόπουλου με καστανό ρύζι και χόρτα βραστά
- Σπιτική πίτσα με ζύμη από αλεύρι σίτου ολικής άλεσης, φρεσκοτριμμένη ντομάτα, κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, φέτες γαλοπούλας, ελιές και ρίγανη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου