Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κουρκουμάς και θεραπευτικές ιδιότητες


Ο κουρκουμάς είναι ένα ριζωματοειδές φυτό της οικογένειας των Zingiberaceae. Προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία, το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη και ως πρόσθετο
τροφίμων έχει τον κωδικό Ε100. Τα δέντρα καλλιεργούνται για τα ριζώματά τους.



Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα για την επίδραση του κουρκουμά στην υγεία. Οι περισσότερες έρευνες αφορούν την φαρμακολογική ουσία του κουρκουμά, την κουρκουμίνη, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Τα κυριότερα οφέλη του κουρκουμά στον οργανισμό είναι οι αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες, η βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος και του εντέρου και η ενεργοποίηση του παγκρέατος. Ο κουρκουμάς θεωρείται ένα άριστο φυσικό παυσίπονο.



Μειώνει τον πόνο της αρθρίτιδας 

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά, τον καθιστούν μια εξαιρετική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα που έκαναν τακτική χρήση του κουρκουμά σημείωσαν χαμηλότερα επίπεδα πόνου και φλεγμονής γύρω από τις αρθρώσεις τους με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κίνησης και τη μείωση της δυσκαμψίας


Παυσίπονο και αντισηπτικό 

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυσικό παυσίπονο που εμφανίζει εκτός από αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX, που συναντάμε και στα παυσίπονα. Θεωρείται ότι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και όταν εφαρμόζεται σε πληγές, μειώνει τον πόνο και εξοντώνει τα μικρόβια.


Καθαρίζει το συκώτι
Σε επιστημονικό πείραμα με πειραματόζωα που έλαβαν κουρκουμά αυξήθηκαν τα ένζυμα που χρειάζονται για την αποτοξίνωση του συκωτιού. Ταυτόχρονα, ο κουρκουμάς αναχαιτίζει τη λειτουργία του ενζύμου που μετατρέπει τις περιβαλλοντικές τοξίνες σε καρκινικούς όγκους στο συκώτι, ενώ μπορεί να απενεργοποιεί τους καρκινογόνους παράγοντες που φέρνει το κάπνισμα.



Έλεγχος του διαβήτη
Ο κουρκουμάς βοηθά στη θεραπεία του διαβήτη, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των επιπέδων της ινσουλίνης. Βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης και αυξάνει την επίδραση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη. Η συχνή χρήση του κουρκουμά βοηθά στη μείωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη και μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο όταν συνδυάζεται με ισχυρά φάρμακα, ο κουρκουμάς μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.


Κρυολόγημα και γρίπη
Ο κουρκουμάς με τις αντιβακτηριακές, αντιι-ικές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τα κρυολογήματα, τον βήχα και τη γρίπη. Ταυτόχρονα, λόγω μιας ουσίας γνωστής ως λιποπολυσακχαρίτη που περιέχει, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό μειώνει τη πιθανότητα νόσησης από κρυολόγημα, βήχα και γρίπη.


Ο κουρκουμάς πιστεύετε πως έχει ευεργετική επίδραση στους πονοκεφάλους, καταρράκτη, βρογχίτιδα, πυρετό, αϋπνία, κατάθλιψη, κατακράτηση υγρών και προβλήματα των νεφρών.











Σας άρεσε η ανάρτηση; Αν ναι κάντε share:

και like στη σελίδα μας στο facebook:



Σχετικά Θέματα




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου