Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Πράσινο τσάι εναντίων καρκίνου


Επιστημονική έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ασχολήθηκε με ένα μηχανισμό του πράσινου τσαγιού που κατά του οποίου τα συστατικά επιτίθενται και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.




Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι, η EGCG, μια πολυφαινόλη του πράσινου τσαγιού, μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα του στόματος χωρίς να επηρεάσει τα υγιή. Αλλά δεν είχε δοθεί επαρκής απάντηση στο ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες της EGCG που οδηγούν στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.


Τώρα, οι αμερικανοί ερευνητές περιγράφουν τη διαδικασία που η EGCG επηρεάζει τα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων) και συντελεί στην κυτταρική απόπτωση.


«Η EGCG κάτι κάνει και προκαλεί βλάβη στα μιτοχόνδρια. Και αυτή η ζημιά δημιουργεί έναν κύκλο που προκαλεί περισσότερη βλάβη καθώς ‘ξεδιπλώνεται’, μέχρι τελικά το κύτταρο να προγραμματίσει τον θάνατό του. Συμπεραίνουμε ότι η EGCG προκαλεί τον σχηματισμό αντιδρώντων ειδών οξυγόνου στα καρκινικά κύτταρα, που καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια και αυτά με τη σειρά τους αντιδρούν παράγοντας περισσότερα αντιδρώντα είδη οξυγόνου», εξηγεί ο καθηγητής Τζόσουα Λαμπερτ, συν-διευθυντής του Κέντρου Φυτικών Τροφίμων και Μυκήτων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.


Τα αντιδρώντα είδη οξυγόνου είναι χημικά αντιδρώντα μόρια που περιέχουν οξυγόνο. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων μεταξύ τους και την ομοιόσταση, που ελέγχει πολλές εσωτερικές διεργασίες του σώματος, περιλαμβανομένης της θερμοκρασίας.


Όταν τα επίπεδα των αντιδρώντων ειδών οξυγόνου αυξάνονται πολύ, τότε μπορεί να προκληθεί σημαντική βλάβη στις κυτταρικές δομές, δηλαδή οξειδωτικό στρες.


Και καθώς αυτός ο μιτοχονδριακός θάνατος συνεχίζεται, το καρκινικό κύτταρο μειώνει επίσης την έκφραση των αντιοξειδωτικών γονιδίων, ελαττώνοντας περαιτέρω την άμυνά του.


«Έτσι σβήνει σιγά-σιγά ο προστατευτικός μηχανισμός και την ίδια στιγμή η EGCG προκαλεί οξειδωτικό στρες», εξηγεί ο Δρ Λαμπερτ.


Ενδιαφέρον ωστόσο προκάλεσε στην ερευνητική ομάδα ότι η EGCG δεν προκάλεσε την ίδια αντίδραση στα γειτονικά υγιή κύτταρα. Μάλιστα, φάνηκε να αύξησε τις προστατευτικές ικανότητες τους.


Πηγή για περισσότερα


Σας άρεσε η ανάρτηση; Αν ναι κάντε share:

και like στη σελίδα μας στο facebook:





Σχετικά Θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου